Η Samsung προέβη πρόσφατα στην επίσημη παρουσίαση του νέου user interface με την επωνυμία One UI. Σκοπός του, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, είναι να απλοποιήσει την εμπειρία του χρήστη και να κάνει τα πάντα πιο ελκυστικά στο μάτι. Ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση του One UI στις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα.

Τι νέο συναντάς στο One UI

Υπάρχει πλήθος χαρακτηριστικών και βελτιώσεων ως προς την εμφάνιση και αυτό το θέμα έχει σκοπό ακριβώς να αναφερθεί στα σημαντικότερα χαρακτηριστικά.

Από τη στιγμή που το One UI βασίζεται στο Android 9 Pie, θα πρέπει να αναμένετε περισσότερα άσπρα χρώματα στις ρυθμίσεις. Τα εικονίδια των εφαρμογών συστήματος είναι όλα καινούργια, όπως και τα buttons στο guick settings panel. Το μόνο πράγμα που η Samsung δεν άγγιξε, είναι το συρτάρι εφαρμογών που απαιτεί να κάνεις swipe οριζόντια αντί για κάθετα.

Στην ουσία η Samsung προσπαθεί να επανεφεύρει το design του software προκειμένου να το καταστήσει πλήρως συνεργάσιμο με τα ψηλά smartphones που κυκλοφορούν. Αντί δηλαδή να περιλαμβάνει επιλογές που χρειάζονται την αλληλεπίδρασή μας στο πάνω μέρος της οθόνης, η Samsung προβάλλει σε αυτό το χώρο στοιχεία που δεν χρειάζονται αλληλεπίδραση, αλλά είναι μόνο για θέαση. Μόλις κάνεις swipe down για να αποκαλυφθούν τα quick settings, η πάνω μισή πλευρά της οθόνης δείχνει την ώρα και την ημερομηνία, ενώ η κάτω πλευρά τα quick settings. Και φυσικά, κάτι τέτοιο, όχι μόνο κάνει ευκολότερη τη χρήση του smartphone με το ένα χέρι, αλλά και κάθε app του δίνει μια πιο ξεκάθαρη όψη.

Αλλαγές και σαφείς βελτιώσεις λαμβάνει και η εφαρμογών των ρυθμίσεων, με μερικά toggles να έχουν μετακινηθεί σε εντελώς διαφορετικές περιοχές του settings menυ. Επιπλέον τα related settings ομαδοποιούνται σε subheadings. Για παράδειγμα, τα sections των εφαρμογών και των ειδποιήσεων έχουν ομαδοποιηθεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ρυθμίσεις lock screen και biometrics/security.

Εκείνο το feature που θα αγαπήσετε είναι το  dark mode σε επίπεδο συστήματος στο νέο One UI. Η ενεργοποίηση του Night Mode δίνει σε κάθε εφαρμογή συστήματος, στα μηνύματα, στα quick settings, στα κανονικά settings αλλά ακόμη και στη Bixby ένα dark theme. Και θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας σε smartphones με OLED οθόνες, όπως το Galaxy S9.

Η Samsung έχει αλλάξει και το design των navigation buttons. Το home button είνα πιο round, ενώ αν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα συνήθη navigation πλήκτρα, έχει προσθέσει και επιλογή πλοήγησης με gestures. Και πρόκειται για τα gestures της ίδιας της Samsung, όχι αυτά που χρησιμοποιούνται στο Pixel. Στην ουσία, το νέο σύστημα gestures, αφαιρεί τα navigations buttons και αντικαθιστά το κάθε ένα με ένα swipe up από το κάτω μέρος της οθόνης. Αν θέλεις να μεταβείς πίσω, κάνεις swipe up από την αριστερή πλευρά, το ίδιο ισχύει αντίστοιχα για το home button και recent apps.

Τέλος και το menu των recent apps έχει ανανεωθεί. Το scrolling γίνεται οριζόντια όπως και στις περισσότερες builds του Android Pie. Υπάρχει μάλιστα και αναζήτηση στην κορυφή αν θέλεις να βρεις γρήγορα κάποιο app που ψάχνεις.

Ορισμένες ακόμη επισημάνσεις:

  • Η always on display έχει μια νέα tap to show επιλογή αν δεν θέλεις να την τρέχεις συνεχώς. Νέα στυλ ρολογιού έχουν προστεθεί. Ενώ πλέον διαθέτει και πληροφορίες φόρτισης.
  • Υπάρχει ένα νέο scene optimizer στο camera app που αυτόματα προσπαθεί να αναγνωρίσει σκηνές, όπως φαγητό, τοπία και ανθρώπους.
  • Το stock Samsung keyboard έχει πλέον το νέο floating  option.
  • Η Bixby έρχεται με ανανεωμένο design
  • Υποστηρίζονται HEIF εικόνες.

Galaxy S9 (G960F)

XXS2BRJ6 to ZRKA: https://mega.nz/#!gERiSKZD!jJx6Bxm1G…-M3dIQq3SzeojE

Galaxy S9+ (G965F)

XXSBRJ6 to ZRKA: https://mega.nz/#!ZQZAzCCT!65m6DyYyy…g4O–4527BSCrU

Για την εγκατάσταση θα χρειαστείτε:
1 To τελευταίο Android 8 firmware (BRJ6)

2 κάρτα μνήμης

Περάστε το update().zip στην sd και κάντε επανεκκίνηση σε Recovery Mode και επιλέξτε update from SD CARD