Πριν από μερικά χρόνια, το να περιμένεις κάποιος “mainstream” καταναλωτής να πληρώσει εκατοντάδες δολάρια για ένα smartphone, έμοιαζε ως κάτι το εντελώς απίθανο. Κάτι τέτοιο άλλαξε με το iPhone X, ενώ το iPhone XS και XS Max, ανέβασε ακόμη περισσότερο τα επίπεδα τιμών.

Η αλήθεια είναι, ότι τα πιο ακριβά iPhones, αποτελούν μια ευκαιρία για τους OEMs να διαθέσουν τις ναυαρχίδες τους σε ακόμη υψηλότερες τιμές, ενώ να διατηρούν την υπόσταση της υψηλότερης αξίας, σε χαμηλότερα price points από την Apple. Και είναι ένας από τους λόγους, που είδαμε flagship smartphones από κατασκευαστές όπως Samsung, Huawei, Oppo, Vivo, OnePlus σε πολύ υψηλότερες τιμές σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις. Αν και εδώ θα μπορούσε να μπει και ο παράγοντας κόστους υλικού, όπως η αυξημένη μνήμη.

Για πολλούς, τα smartphones έχουν κεντρικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Είναι το τελευταίο πράγμα που κοιτούν πριν πέσουν για ύπνο και το πρώτο ενώ περπατάνε. Και με κάποιον τρόπο, τα smartphones είναι αυτά που εκφράζουν την προσωπικότητα του χρήστη με τον ίδιο τρόπου που το κάνουν και τα ρούχα ή το αυτοκίνητο.

Η ποιότητα των συσκευών επίσης βελτιώνεται. Τα νέα iPhones για παράδειγμα, έχουν λάβει πιστοποίηση IP68, ενώ τα iPhone 7 είχαν μόνο πιστοποίηση IP67. Καθώς η ζημιά από την υγρασία είναι ο δεύτερος πιο κοινός παράγοντας μείωσης της αξίας ενός smartphone, μετά την σπασμένη οθόνη, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σημαίνει, ότι τα smartphones, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις κακουχίες της καθημερινής ζωής, να σου κρατήσουν περισσότερο και να διατηρήσουν την αξία τους.

Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που βοηθούν τους καταναλωτές να κρατήσουν τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επεκτείνοντας τον κύκλο αναβάθμισης. Από την μεριά τους οι OEMs, θέλουν να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν τον ρυθμό αντικατάστασης. Και για αυτό στο εξωτερικό κυρίως, προωθούνται προγράμματα trade in, προγράμματα αναβάθμισης (Apple Upgrade) κτλπ.

Όπως έχουν δείξει πρόσφατες έρευνες, η αξία μιας μεταχειρισμένης συσκευής, ιδίως αν αυτό είναι ένα iPhone, είναι σημαντική. Οι χρήστες, μπορούν να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν ένα iPhone των 1000 δολαρίων για ένα χρόνο, στη συνέχεια να το πουλήσουν και να πάρουν το 60% με 70% της αξίας πίσω. Επομένως, το πραγματικό κόστος της ιδιοκτησίας, είναι μικρότερο από την αρχική τιμή.

Οι αυξημένες τιμές των συσκευών παγκοσμίως, γίνονται εύκολα ορατές από την αύξηση της μέσης τιμής πώλησης ανά περιοχή. Και η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Ανάλογα την αγορά, η μέση τιμή πώλησης μπορεί να αυξηθεί σε διάφορα price points. Και σίγουρα, τα premium flagships και η διάθεση του 5G, θα αυξήσουν σίγουρα τη μέση τιμή και άλλο στο 2019.

Let's block ads! (Why?)